Onbegrip bij hevige kritiek op gewisselde Timber: 'Dat vond ik klinkklare onzin'

14 juni 2022 om 09:38

Jurriën Timber mocht het bij Oranje tegen Polen laten zien, maar de Ajax-verdediger werd na een uur gewisseld door bondscoach Louis van Gaal, die niet tevreden was met het spel van de mandekker. Onbegrijpelijk, stelt analist Marciano Vink na afloop van het duel. 

Nederland speelde gelijk tegen Polen en Van Gaal was over sommige spelers niet te spreken, waaronder Timber. De verdediger zou te veel met de bal lopen en het spel vertragen. "Timber zal ervan leren, maar ik vermoed dat hij op zijn laatste benen loopt", stelde Van Gaal. "Hij heeft dit het hele seizoen anders ingevuld."

Van Gaal was duidelijk ontevreden over Timber, maar daar kon Vink weinig van begrijpen. "Als een tegenstander de hele wedstrijd een mannetje op Frenkie de Jong zet, moeten er anderen opstaan", stelt de analist bij ESPN. Piotr Zielinski kreeg de taak zich vast te plakken aan De Jong, waardoor de creativiteit ontbrak bij Oranje. "Als hij (Timber, red.) dan wat langer aan de bal blijft om spelers naar zich toe te trekken, komen er anderen vrij."

"Dan gaat het erom: hoe vrij willen die anderen tussen de linies lopen? Dáár moet je dan boos op worden, of in ieder geval je stempel op drukken", vervolgt Vink. "Maar nu kreeg hij de wind van voren omdat hij te lang met de bal zou dribbelen. Dat vond ik klinkklare onzin, want als je belangrijkste opbouwer wordt vastgezet, dan moeten er anderen opstaan. Die andere twee middenvelders doen dat niet, dus dan is Timber degene die nog probeert om in ieder geval nog iets te creëren", besluit de oud-speler.