De Bruyne en Foden helpen Manchester City aan overwinning op stug Atlético

5 april 2022 om 22:49
Laatste update: 5 april 2022 om 23:00

Manchester City heeft dinsdagavond de muur van Atlético Madrid weten te beslechten in de kwartfinale van de Champions League. De Engelse voetbalmachine had veel moeite met het verdedigende vechtvoetbal van de Spanjaarden, maar een heerlijke assist van invaller Phil Foden bereikte Kevin de Bruyne, die voor de enige treffer zorgde. Het werd 1-0 in het Etihad Stadium.

Nathan Aké mocht in de basis starten bij The Citizens. Manchester City begon als favoriet aan het duel en maakte in de openingsfase die reputatie waar. De Engelse voetbalmachine combineerde er op los, maar had moeite met de muur van Atlético Madrid. In de eerste helft hadden de Engelsen ruim zeventig procent balbezit en werden er zes schoten gelost. De ploeg uit Madrid loste daarentegen geen enkel schot op doel. 

De bezoekers uit Madrid hadden een duidelijke missie en wilden vooral tegenhouden. In de eerste helft lukte dat prima, want City wist de Spaanse muur niet te doorbreken. Beide ploegen gingen met de brilstand naar de kleedkamers. 

In het tweede bedrijf ging City op dezelfde voet verder. De Engelse ploeg domineerde, maar de kansen waren mondjesmaat door het goede verdedigende werk van Atlético. Na ruim een uur spelen kreeg Aymeric Laporte een goede kans, maar de verdediger kopte op het dak van het doel. Doelman Jan Oblak bleek ook meermaals een sta-in-de-weg voor de koploper van Engeland. 

City bleef drukken en kreeg twintig minuten voor tijd daar waar het naar op zoek was. Kevin de Bruyne was het eindstation van een goede aanval en rondde knap af, nadat invaller Phil Foden goed het overzicht bewaarde. Foden kwam een minuut daarvoor binnen de lijnen en had direct de beslissende pass in huis.

De thuisploeg zag dat er meer te halen viel en bleef de aanval inzetten. De Bruyne kreeg tien minuten voor tijd een vrije schietkans, maar zijn schot werd vlak voor de lijn geblokkeerd door een Spaans been. Er ontstond in de slotfase een opstootje tussen Ángel Correa en Jack Grealish, nadat de Argentijn hard in het gezicht schoot van de op de grond gevallen Engelsman. 

De gemoederen loopten daarna wat hoger op in het Etihad Stadium. Gabriel Jesus kreeg vlak voor tijd een gele prent en is daardoor geschorst voor de return in Madrid. Grealish bleef het slachtoffer van enkele smerige overtredingen, maar daar bleef het bij in Manchester.

Door de overwinning doet City goede zaken in de kwartfinale van het miljardenbal. De tweede wedstrijd tussen de twee ploegen vindt plaats op 13 april. Er wordt dan om 21.00 uur afgetrapt in Madrid.