'Mislintat en Ajax-directie negeerden scoutingsrapporten, Tahirovic nooit bekeken'

'Mislintat en Ajax-directie negeerden scoutingsrapporten, Tahirovic nooit bekeken'

19 mei om 09:54

Afgelopen seizoen spendeerde Ajax maar liefst 115 miljoen euro aan nieuwe spelers, maar geen enkele hiervan had een positief advies van de scouting gekregen, meldt Follow The Money. De directie en Raad van Commissarissen keurden de deals echter wel goed.

Volgens FTM moesten scouts de transfer van Benjamin Tahirovic via de media horen. Uit onderzoek blijkt dat er binnen Ajax geen enkel scoutingsrapport te vinden is over de speler die voor miljoenen overkwam van AS Roma. Toch besloot de directie van Ajax, onder leiding van Sven Mislintat de speler te kopen. Het medium stelt dat Mislintat de scouting volledig links liet liggen en enkel gebruik maakte van Matchmatrics, het bedrijf waarvan hij zelf aandeelhouder is. Binnen Ajax had niemand toegang tot dat bedrijf en de data daarvan. Enkel Kelvin de Lang, die pas in de winter aansloot, kreeg toegang.

FTM heeft alle overige scoutingsrapporten ingezien en stelt een duidelijke conclusie. Geen van de aanwinsten had een positief advies gekregen, maar commissaris Jan van Halst gaf toestemming voor iedere transfer. Het onderzoeksplatform meldt zelfs dat uit de rapporten blijkt dat twee speler te licht werden bevonden en de scouting zelf met 'alternatieve en betere aanbevelingen' kwam.