Juventus heeft vijftiende Coppa Italia binnen: Atalanta wordt met 1-0 verslagen

Wedstrijdverslag finale Coppa Italia Atalanta - Juventus
15 mei om 23:05
Laatste update: 15 mei om 23:05

Juventus heeft Atalanta verslagen voor de vijftiende bekeroverwinning in de clubgeschiedenis. Dusan Vlahovic werd de grote man door al vroeg in de wedstrijd de openingstreffer te scoren. De Oude Dame bleek vervolgens niet breekbaar voor de Nederlandse enclave van Atalanta.

Qua Coppa Italia overwinningen was het David tegen Goliath in het Stadio Olympico. Juventus won de prijs veertien keer eerder, waaronder voor het laatst in het seizoen 2020/2021. Atalanta daarentegen won de Italiaanse bekerfinale slechts één keer. In het seizoen 1962/1963 werd toen, stadsgenoot van Juventus, Torino met 3-1 verslagen. Sindsdien was het de vijfde keer dat La Dea de eindronde haalde, maar de vorige keren ging het duel telkens verloren.

De spanning van de finale gooide de Oude Dame het snelst van zich af, want na vier minuten was het al raak. Dusan Vlahovic werd de diepte in gestuurd door Andrea Cambiasso en hoewel iedereen dacht dat de Serviër buitenspel stond, stond Berat Djimsiti niet op te letten. Hij hefde het buitenspel op en zo kwam de spits van Juventus oog-in-oog met Marco Carnesecchi. Hij bleef ijzig kalm en schoot zo de 0-1 binnen.

Na het doelpunt al vroeg in de wedstrijd schakelde het team van Massimiliano Allegri terug naar hun spelsysteem. Juventus zakte helemaal in en maakte het Atalanta haast onmogelijk om te voetballen. La Dea had ongelofelijk veel moeite om door de muur van de Oude Dame te komen. In de eerste helft lukte het dan ook niet om tot een kans te komen. Zonder enige problemen zocht Juventus met een 0-1 voorsprong de kleedkamers op.

Gian Piero Gasperini besloot net na rust niet heel hard in te grijpen. Hij wisselde slechts Charles de Ketelaere eruit en bracht El Bilal Touré. Dat stemde de oefenmeester van Atalanta na een kwartier in de tweede helft toch niet tevreden en dus greep hij weer in. Hans Hateboer, Giorgio Scalvini en Aleksei Miranchuk kwamen in de ploeg en moesten voor meer aanvallend voetbal zorgen. Tot aan de wissles lukte het La Dea nog altijd niet om de muur van Juventus te breken. Juventus kwam het dichtste bij een treffer, maar de VAR wilde niet ingrijpen en een strafschop toekennen.

Voor Marten de Roon zat het duel na 65 minuten erop. De aanvoerder van Atalanta ging in tranen naar de kant, maar de reden is nog altijd onduidelijk. Nog geen tien minuten later bracht Vlahovic de Juventus-fans wederom in extase. Hij kopte geweldig binnen en vierde uitgebreid feest, maar net toen de voorzet werd gegeven stond de Serviër buitenspel. De VAR greep in en keurde de treffer af.

Ademola Lookman was er nog het dichtste bij. Zijn schot raakte de paal, maar tot een echt slotoffensief kwam Atalanta maar niet. Juventus werd wel omsingeld, maar in de zestien kwam La Dea niet. Allegri posteerde zijn Juventus ver op de eigen helft en schoot alles naar voren. De kansen die vervolgens nog kwamen waren groter dan de mogelijkheden van Atalanta. De blessuretijd van zes minuten mocht ook geen baat hebben en dus won Juventus zijn vijftiende beker en de eerste Coppa Italia sinds het seizoen 2020/2021

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!