Oranje speelt gelijk tegen Polen in frustrerend duel, misser Memphis tekenend

11 juni 2022 om 22:53
Laatste update: 11 juni 2022 om 23:06

Het Nederlands elftal beleefde zaterdagavond een frustrerend duel tegen Polen. De bezoekers kwamen zonder sterkhouder Robert Lewandowski tegen de verhoudingen in op een 0-2 voorsprong, maar Oranje wist in de tweede helft razendsnel terug te komen. Een derde treffer van Oranje zat echter niet in het verschiet: het werd 2-2 in De Kuip. 

Bondscoach Louis van Gaal koos voor bijna dezelfde opstelling als tegen België, alleen werd Jasper Cillessen vervangen door Mark Flekken en stond Stefan de Vrij op de plek van Virgil van Dijk. Oranje begon goed aan de openingsfase en toonde gelijk initiatief, maar de Polen hadden hun huiswerk gedaan en bouwden een moeilijk te doorbreken muur op. Piotr Zielinski had de taak om Frenkie de Jong af te schermen en constant in de buurt te blijven. Dat deed de Pool met verve, waardoor de creativiteit en verplaatsing van het spel ontbrak bij Nederland

Ondanks het initiatief van Oranje kwam Polen verrassend op voorsprong. De Pools-Engelse Matty Cash schoot vanaf de zijkant door de benen van Daley Blind en verschalkte Flekken in de verre hoek. Na de tegentreffer speelde Oranje enige tijd zonder echt plan en de twee ploegen gingen rusten met de stand van 0-1. 

In het tweede bedrijf veranderde het spelbeeld weinig, maar waren het weer de Polen die eerst scoorden. De verdediging van Oranje stond hoog opgesteld en door verkeerd stappen van Nathan Aké konden twee Poolse spelers doorlopen op Flekken, die kansloos was op de intikker van Zielinski. Oranje leek op een blamage af te stevenen, maar Davy Klaassen zorgde vlak daarna voor de aansluitingstreffer. Oranje leefde weer en drie minuten later zorgde Denzel Dumfries voor de gelijkmaker. 

Oranje ging op jacht naar de derde treffer, maar moest zo nu en dan uitkijken voor een Poolse uitbraak. Memphis Depay zat niet lekker in de wedstrijd, maar kreeg in de 90ste minuut een gouden kans om dat goed te maken. Oranje kreeg namelijk een strafschop na een handsbal van Cash. Depay raakte echter de buitenkant van de paal. Scheidsrechter Halil Umut Meler floot om de kleinste dingen en dat leidde tot een frustrerende wedstrijd met veel opstootjes. Uiteindelijk verliet Polen De Kuip met een 2-2 gelijkspel, voor de bezoekers zal dat voelen als een overwinning. 

Wales helpt Oranje een handje
Wales deed Nederland echter een gunst en speelde op eigen bodem gelijk tegen België, waardoor de voorsprong van Oranje alsnog drie punten blijft. De ploeg van Van Gaal speelt op 14 juni het laatste Nations League-duel van deze periode tegen Wales.