'Wijzer geworden hoe spelers zich gedragen als er om het eggie wordt gespeeld'

8 juni 2022 om 23:24

Louis van Gaal heeft lessen getrokken uit de 1-2 zege van het Nederlands elftal op Wales in het kader van de Nations League. De bondscoach van Oranje zag zijn wissels het gewenste effect sorteren.

Na een zwakke wedstrijd leek Nederland in de slotfase van het duel drie punten te verspelen door de gelijkmaker van Wales in de 92ste minuut. Wout Weghorst besliste met een rake kopbal in de 94ste minuut anders. In de eerste helft viel er geen doelpoging tussen de palen te noteren voor Oranje. "Ik ben wijzer geworden hoe spelers zich gedragen in het Nederlands elftal, als ze moeten spelen voor het eggie", zegt Van Gaal tegen de NOS.

De focus van de keuzeheer van Nederland lag vooral op de collectieve prestatie. "Ik vind dat je als team moet kijken. We hadden in de eerste helft veel te veel onnodig balverlies. Dan kan je niet aanvallen. Wij willen graag aanvallen, maar zijn amper bij de goal geweest in de eerste helft. Wales heeft ook geen kansen gehad. Verdedigend zag het er goed uit", analyseert hij.

"Nadat we hadden gewisseld van de Hollandse driehoek naar twee spitsen met een tien erachter hebben we geen kans meer weggegeven", vervolgt Van Gaal. Na rust kwam Oranje al snel op een 0-1 voorsprong. "Na de goal van Koopmeiners gingen we wéér heel slordig spelen. Wales ging opportunistisch spelen en dan krijg je druk op de ketel."

Uiteindelijk mocht Van Gaal Weghorst dus danken dat er met drie punten van het veld werd gestapt. Zaterdag wacht Polen in De Kuip, waar dinsdag 14 juni het huidige interlandblok wordt besloten met een duel tegen opnieuw Wales.